ABC-methode voor de zorg

Voor probleemgedrag bij dementie

De ABC-methode is een in Amerika ontwikkelde werkwijze om goed en zorgvuldig achter de oorzaak van probleemgedrag bij dementie te komen. Om vervolgens vast te stellen wat de beste aanpak is. Inmiddels wordt deze werkwijze al meer dan 20 jaar in Nederland toegepast. En met succes!

De methode is eenvoudig: met een simpel, praktisch stappenplan maak je een analyse van het gedrag. Dat geeft inzicht en aanknopingspunten om er iets aan te doen. 

Het ABC(s)-model ziet er als volgt uit:

  • Actie: welk gedrag vertoont de cliënt met dementie?
  • Bewegers: wat is de aanleiding voor het probleemgedrag? (Wat kunnen zoal oorzaken zijn?)
  • Consequenties: welke gevolgen heeft het gedrag? Wat gebeurt er steeds ná dit gedrag? 
  • samen: bespreek mogelijkheden voor verandering met andere betrokkenen.

Voorbeeld van een ABC-analyse

Klik op deze link voor een voorbeeld van een ABC-analyse uit de praktijk:

Het resultaat van de analyse is het ABC van de bewoner. Dit ABC legt de basis om met elkaar (collega’s en netwerk van de cliënt) de beste aanpak te bespreken. Om ervoor te zorgen dat het probleemgedrag in de toekomst vermindert of uitblijft. En anders: hoe er goed, snel en effectief mee omgegaan kan worden.

ABC-training Onbegrepen gedrag bij dementie

Wil je leren hoe je zelf snel ABC-formulieren maakt? Én hoe je die kennis overdraagt aan je collega’s?

Dan is onze train-de-trainer-opleiding ‘Onbegrepen gedrag bij dementie’ voor jou bedoeld.

Lees alles over de training >

ABC’99: ontwikkelaar en beheerder van de ABC-methode

Onze stichting, ABC’99, beheert en ontwikkelt de ABC-methode door. Sinds de introductie in Nederland in 1999 zijn we bezig om de methode uit te dragen en steeds actueel te houden. 

We helpen en ondersteunen organisaties die met ABC werken. Met name om de methode in de organisatie en werkwijze te verankeren. Die borging is heel belangrijk. Doordat we bij ‘Onbegrepen gedrag’ trainers opleiden die in hun eigen organisatie hun collega’s gaan trainen en ondersteunen, komt de borging heel natuurlijk en praktisch tot stand. Een effectieve methodiek die werkt, wordt als vanzelf ‘onderhouden’. 

Meer over ons >