Brede serie trainingen Onbegrepen Gedrag bij dementie geaccrediteerd

De trainingsserie over Onbegrepen Gedrag bij dementie van de stichting ABC’99 is geaccrediteerd bij het V&VN kwaliteitsregister. Behalve de wel bekende serie trainingen (6 modules) over dementie, zijn er nu ook trainingsseries over NAH, Somatiek en Gerontopsychiatrie. Dat betekent dat medewerkers in de ouderenzorg voor het volgen van de 6 bijeenkomsten van elk 2,5 uur behalve veel praktische kennis ook 15 accreditatiepunten scoren. De trainingsserie, ook wel bekend als de ABC-trainingen, is in 2019 terug gebracht van 10 trainingen van 3 uur naar 6 trainingen van 2,5 uur. Tegelijkertijd is door een andere opzet de effectiviteit toegenomen.

Adequate trainingen

Veel instellingen waar met de ABC-methode wordt gewerkt, worstelden met het aantal van 10 trainingen van 3 uur. Dat legde teveel beslag op de inzet van hun personeel. De stichting ABC’99 heeft mmv de school voor training (van Karin de Galan) haar pakket trainingen gerestyled en ingekort waardoor ze beter in te passen zijn de planning van de (ouderen)zorg. Ook alle ABC-trainers hebben de kans gekregen zich gratis om te laten scholen in de bijpassende didaktiek.

Bewust breed aanbod

Ook de drie nieuwe trainingsseries over NAH, Somatiek en geronto-psychiatrie zijn volledig geaccrediteerd. Door dit brede assortiment aan trainingen over Onbegrepen Gedrag kunnen medewerkers  in de ouderenzorg, verpleeghuizen en thuiszorginstellingen voor al hun doelgroepen adequaat en praktisch getraind worden. Nienke Hoogstraten daarover: ‘De instroom van clienten is de laatste jaren sterk veranderd. Bij veel clienten speelt multi-problematiek en dat kan enorm belastend zijn voor de medewerkers. Vandaar dat we bewust effectief en praktisch ingaan op de bewoners met wie de zorgmedewerkers dagelijks te maken hebben.

Directe aansluiting bij de praktijk

Met de inzet van mevrouw Karin de Galan (in 2020 door de Ned. Orde van Beroepstrainers  uitgeroepen tot ‘trainer van het jaar!’) is helemaal ingezet op casussen uit de praktijk. De stof die wordt behandeld en getraind, zijn de lastige situaties waar de deelnemers zelf dagelijks mee te maken hebben. Er wordt meteen geoefend met die situaties en de daarop aansluitende theorie. Door deze praktijkgerichte methodiek  is het mogelijk en gewenst om steeds hele teams te trainen. Evt in kleinere groepen opgesplitst.  Want deze methodiek overbrugt het verschil in opleidingsniveau van de deelnemers. Met als extra bijvangst dat het de samenwerking binnen een team bevordert.

Train de trainer of ‘trainers invliegen’?

Er zijn twee mogelijkheden om met deze ABC-methodiek voor Onbegrepen Gedrag aan de slag te gaan. Vanaf september (start op vrijdag 23 september 2022)  gaat de Train-de-trainer Opleiding weer van start, zes keer op een vrijdag in najaar 2022. Deze deelnemers gaan vervolgens in hun eigen organisatie de ABC-trainingen geven. Ook bestaat de mogelijkheid om eerst ervaren ABC-trainers ‘in te vliegen’, dan te besluiten hoe de trainingen bevallen en vervolgens eigen collega’s op te leiden. Met zes of meer collega’s uit de eigen instelling kan een incompany traject verzorgd worden om medewerkers tot trainer op te leiden.

Alice Hilbers, voorzitter van de stichting ABC’99,  hierover: ‘Op onze site www.onbegrepengedrag.nl staan de verschillende mogelijkheden. Dat we kandidaten ook qua didaktiek goed opleiden, maakt het veel makkelijker voor hen om deze training te geven. We gaan ervan uit dat de ouderenzorg wel wat ‘verlichting’ kan gebruiken. We leveren kwaliteit, een praktische aanpak én gemak!’

Wie meer wil weten, kan mailen naar: info@onbegrepengedrag.nl Binnen 14 dagen is er altijd informatie over de investering én  over andere vragen ‘op maat’  gericht  beschikbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *