Heb je (als verzorgende) heimwee naar de pillentijd? Want soms hoop je bij ‘onbegrepen gedrag’ op een wonder! 3 tips voor super moeilijke situaties!

Het is tijd voor versoepelingen en daar merken jullie alles van. Het lijkt wel of er steeds bezoek komt of in aantocht is. Alles van de strenge coronamaatregelen moet ingehaald worden. Je zou bijna denken dat die strenge maatregelen alleen maar kommer en kwel brachten, maar dat is niet het geval. Veel mensen met dementie waren rustiger en voelden zich beter doordat er minder ‘prikkels’ waren. Toch ziet de familie dat vaak anders en dus is het ‘inhaaltijd’. Veel bezoekers realiseren zich niet dat er nog spelregels bestaan. Het gevolg? Dhr. Van de Vegte heeft weer last van agressiviteit. En dus verlangen sommige verzorgenden weer naar de jaren dat er makkelijk medicijnen (‘pillen’) werden gegeven.

Wat kun je doen om het bezoek ‘in banen te leiden’? Hoe kun je de kinderen van de bewoners zover krijgen dat er weer meer rust en plezier in jullie verpleeghuis komt. Want de pillen weer van ‘stal’ halen, kan toch niet de bedoeling zijn?

Wat is het meest effectief voor een ontspannen situatie bij mijnheer Van de Vegte én voor medewerking van zijn kinderen om daaraan mee te werken?

Ons advies? Voor meer ontspanning én samenwerking? Zó doe je dat.

  1. Maak met je collega’s een plan om de bezoekers hierover te benaderen en stel vooraf een aantal realistische spelregels op. Ga ervan uit dat je met de contactpersoon van je bewoner persoonlijk contact zoekt. En doe dat ruim op tijd, dus voordat je de grote toeloop verwacht!
  2. In het gesprek met de contactpersoon van de familie luister je eerst. Luister met aandacht en vat samen wat je hebt gehoord. Daardoor kun je checken of je hem/haar echt begrepen hebt.
  3. Na deze samenvatting is het jouw ‘beurt’ en licht je toe wat de spelregels zijn qua aantal bezoekers, qua tijdstippen en qua aanwezigheid in jullie verpleeghuis. De volgende stap is dat je dan kijkt wat zonder meer lukt en waar het evt. lastig wordt. Voor dat laatste bedenk je samen oplossingen.

De conclusie? Wat is de crux hiervan? Wees eerlijk over het feit dat de lockdown jullie in het verpleeghuis ook bewust heeft gemaakt van de waarde van rust en ritme. Mensen met dementie gedijen bij contact met aandacht, waardering én regelmaat.

Meer weten over onbegrepen gedrag? En leren over onbegrepen gedrag? Kijk dan op www.onbegrepengedrag.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *