Aage zit in de put! Drie tips om hem eruit te helpen komen!

Aage J. is tot niks meer te bewegen. Hij houdt zijn hoofd vast in zijn handen, kijkt niemand meer aan en weet het niet meer…

Drie tips om Aage in zijn depressie te ondersteunen.

Aage( 76) zit op zijn stoel, hoofd zijn hoofd in zijn handen en doet verder niks meer. Dit is de man die jaren actief was bij de fanfare, die acties voor Roemenie bedacht, die je ‘s nachts wakker kon maken als je hulp nodig had… En nou schudt hij vooral ‘van NEE”.

Om hem heen zijn zijn kinderen aan het ‘opbeuren’ geslagen want dat dit de echte Aage niet is, snapt iedereen. Maar als iemand er zo diep in zit, blííf je aan het opbeuren. De situatie blijft zoals hij was: Aage zit een deuk in zijn stoel en niks lijkt te helpen. Een verdrietig mens van een door-en door trieste situatie. Dit is hoe een depressie eruit ziet.

En ondertussen vliegen deze zinnen hem om de oren:

‘Je moet kijken naar wat je wél hebt. Dak boven je huis, lieve kinderen…’

‘Nou, zo is er niks aan om bij je langs te komen…’

‘Wil je dood of zo dat je niks meer onderneemt?’

Er is al van alles geprobeerd!

Er is al van alles geprobeerd. Een van de kinderen vindt dat pa zich aanstelt. Een ander heeft hem een dag opgehaald. Samen een ritje gemaakt, foto’s van vroeger bekeken, een goudvis (met kom) geregeld. Maar niks lijkt te helpen.

Hoe kun je hier een stap verder komen? Wat is de opmaat naar iets meer contact met Aage?

Het is belangrijk dat Aage voelt en ervaart dat iemand zijn depressiviteit herkent en begrijpt. Dat hij zich verder niet opgejut voelt maar zich begrepen weet en geliefd. En hoe doe je dat dan?

Om Aage te begrijpen, moet je hem niet direct ‘weghalen’ bij zijn depressiviteit maar daarin naast hem gaan staan. Hij zou moeten ervaren dat hij of hij nu wel of niet depressief is, als mens – als Aage volop de moeite waard is – en liefdevolle aandacht van zijn omgeving ontvangt.

Hier de drie tips:

  1. Vraag Aage wat hem zo zwaar valt en herhaal op dezelfde toonhoogte en met dezelfde woorden wat dat is. Laat merken dat je begrijpt dat dat verre van gemakkelijk is.
  2. Help met 1 of 2 kleine stapjes. Stapjes die hem vertrouwd zijn en die hij altijd graag zette. (Kruiswoordpuzzel? Bij een haventje kijken? Naar de boerderij van vroeger rijden?) En onderneem dat samen. Heb hierin ook geduld.
  3. Verwacht niet te gauw wonderen. Als bijv de puzzel lukt, ga dan rustig daarmee door. Haal nieuwe puzzelboekjes of ga samen zo’n boodschapje doen. Zorg ervoor dat je die eerste stappen niet te groot maakt.

Aage heeft aandacht en begeleiding nodig. En kleine stapjes. Pas je aan bij zijn interesse en tempo. En houd de verbinding met hem.

Zelf aan de slag met het ombuigen van depressief gedrag bij mensen met dementie?

Meld je aan voor de gratis online proeverij via https://onbegrepengedrag.nl/contact/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *