Hé verzorgende! Mis jij het teamwork bij het werken in een PG-team ook zo? Lees hier de 3 tips voor échte teambuilding, of nog beter: samenwerking!

Er is op Zonneweide een bespreking geweest over dhr. Deursing. Hij intimideert zijn medebewoners en is grof in zijn mond. Zijn dochter vertelt dat dit gedrag helemaal niet bij haar vader past en toch komt het veel te vaak voor. Er wordt afgesproken dat Deursings gedrag goed wordt geobserveerd en dat er daarna als team afspraken over worden gemaakt. Maar zo makkelijk is dat nog niet.

Hoe kun je als team op één lijn komen? Want bij de teambespreking lopen de observaties en meningen heel ver uitéén. Totdat de psycholoog ingrijpt en zegt: “Jullie observeren niet, jullie roepen vooral dat je dit vervelend vindt maar zo komen we geen stap verder. Vind je Deursing ‘lastig’, ‘dominant’ en ‘grof’? Dat is geen nieuws.  Dat wisten we al. We moeten in de vingers krijgen wat de aanleiding en vooral de oorzaak van zijn gedrag is. Wie kan beschrijven wat zijn gedrag oproept? Wat maakt dat hij gaat schelden?’ Deze reactie helpt. Er wordt nu 2 weken écht geobserveerd. Zó dat de verzorging kan ‘naspelen’ wat Deursing doet en ook de start daarvan en die situatie helder neerzet.

Wat helpt bij een bewoner als Deursing? Hoe kun je gezamenlijk als team hier de vinger achter krijgen? En daarna hierin samenwerken als team?

Ons advies:

  1. Kijk goed en probeer te achterhalen waardoor Deursing zo dominant optreedt. Wat maakt hem zo boos of onzeker? Wat gaat aan zo’n bui vooraf? Daarvoor moet je observeren, observeren, observeren. Niet voorbij rennen, want mogelijk is dat dan de prikkel!
  2. Ga mee in Deursings beleving en lees hem niet de les. Zeg bijvoorbeeld: ‘Ik zag dat u moest opreden. Wat is er gebeurd?’ En toon begrip. Iemand die begrip ervaart, merkt dat hij begrepen wordt, voelt zich meteen al beter.
  3. Maak als team een lijstje van mogelijke prikkels en beschrijf helder (zo concreet mogelijk) hoe je daar professioneel op reageert. Stel vast dat je niet alleen na een uitbarsting contact zoekt, maar op meer momenten. En natuurlijk met elke bewoner.

Wat je als team voor elkaar krijgt dankzij professioneel overleg, helpt de werkdruk te verminderen en het werkplezier te verhogen. Want zeg nou zelf, je wilt de heer Deursing toch net als zijn dochter, gelukkig zien?

Meer weten over onbegrepen gedrag? En leren over onbegrepen gedrag? Kijk dan op https://onbegrepengedrag.nl/abc-training-onbegrepen-gedrag-bij-dementie/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *