Heb jij als zorgprofessional ook wel eens moeite met het gedrag van ouderen? Neem bijvoorbeeld mevrouw Jansen: het is echt niet meer te doen. Je kunt haar niet of nauwelijks benaderen voor ADL handelingen, ze is erg paniekerig, huilt veel en snel en kan ook wel slaan als je haar wil helpen. Je wilt echt dat er wat gaat gebeuren, voor mevrouw Jansen én haar familie, die dit niet aan kan zien. Maar ook voor jou en je teamleden. Jullie hebben echt dringend handvatten nodig om met het gedrag van mevrouw Jansen om te gaan.
Jij en je collega’s hebben goed gerapporteerd en dan krijg je op het spreekuur van de arts te horen dat het beeld nog niet duidelijk genoeg is. Je krijgt het verzoek nóg een week te rapporteren. En dat wilde je juist voorkomen.
Hoe kun je dit het beste aanpakken? Hoe rapporteer je gelijk zo dat de urgentie overkomt en de arts en of andere discipline die actie gaat ondernemen die jij nodig vindt?
Ons advies in dit geval is: rapporteer als een regisseur zodat een ander het als een filmpje voor zich kan zien wat er gebeurt. Zo doe je dat:
- Doe alsof je door een camera kijkt naar het gedrag en beschrijf precies wat je ziet gebeuren. Dus geen interpretaties, maar alleen wat je ziet of hoort gebeuren.
- Beschrijf in welke situatie het gedrag zich voordoet. Waar gebeurt het? Wie zijn erbij?
- Kun je een mogelijke oorzaak of oorzaken bedenken waarom het gedrag zich juist nu voordoet?
- Wat heb je geprobeerd en wat was het effect ervan?
Zo schets je een heel compleet beeld van het gedrag, wanneer het zich voordoet, wat mogelijke oorzaken zouden kunnen zijn en wat je er aan gedaan hebt. De arts of andere discipline die je in wil schakelen heeft dan direct helder wat er aan de hand is en kan ermee aan de slag!
En kost dit nu veel extra tijd?
Misschien kost het wel wat extra tijd, maar vaak rapporteer je toch al meer over lastig gedrag. Uiteindelijk spaart het tijd, want het levert je snel de actie op die je wilt en het geeft je ook handvatten om mogelijk zelf al het gedrag te beïnvloeden!
Wil jij nog meer handvatten krijgen om beter om te gaan met onbegrepen gedrag? Doe dan mee met de GRATIS online proeverij! Meld je aan op https://onbegrepengedrag.nl/onbegrepen-gedrag-online-proeverij/