Mevrouw van Duuren is bang! Drie tips om haar angst te verminderen.

Mevrouw van Duuren is bang. Meer nog dan bang, ze is angstig. En die angst beheerst haar, heeft haar te pakken. Maakt haar huilerig en trillerig. En daarbij gaat ze ook claimen. Ze lijkt zich aan iedereen vast te willen klampen. Zó zelfs dat sommigen bewust wat afstand houden. Want ‘hoe kom je er weer vanaf’? Wat is hier aan de hand, hoe kom je daar achter en wat werkt voor mevrouw van Duuren ?

Er is al van alles geprobeerd. Iedereen in haar omgeving zegt haar dagelijks dat ze nergens bang voor hoeft te zijn en vraagt naar haar angst. En dan blijkt dat ze bang is dat ze niet in het woonzorgcentrum (Groene Weelde in Dokkum) mag blijven wonen. Dat ze haar op straat zetten. En dat dan niemand voor haar zorgt. Haar dochter Riekie heeft haar al de papieren laten zien van het contract tussen het woonzorgcentrum en haar moeder. “Kijk, mam, hier staat dat jij hier voor onbepaalde tijd mag wonen. Met je eigen handtekening.’ Maar dat hielp niet.

Wat kan helpen om de angst bij mevrouw Van Duuren te verminderen? Zodat ze iets tot rust komt?

Wat is nu het meest effectief?

Dit zijn tips die werken!

Het is belangrijk dat die voortdurende angst afneemt bij mevrouw Van Duuren en dat ze echt contact en vertrouwen in mensen krijgt.

Zo doe je dat:

  1. Neem de tijd voor mevrouw Van Duuren en ga bij haar zitten. Zit op ooghoogte maar zorg er wel voor dat zij als het ware ‘onder de situatie uit kan’.
  2. Maak contact met mw. en wees nieuwsgierig naar wat haar juist op dat moment zo angstig maakt. Toon begrip en benoem wat vervelend zeg dat….. en dat u daardoor zo angstig wordt.
  3. Bied vervolgens veiligheid en doe op basis van wat mw. je vertelde een voorstel wat haar gevoel van controle over de situatie vergroot en haar een gevoel van veiligheid geeft.

Het resultaat? Want dit wil je graag:

Mevrouw Van Duuren weet op wie ze kan rekenen. Haar vertrouwen neemt stapje voor stapje toe door kleine afspraakjes en beloftes waar ze op durft te vertrouwen.

Ze is nadat zorgmedewerker Annelies 2 x bij haar is blijven zitten met het koffie drinken in de Grote zaal, nu aan een vast maatje gekoppeld zodat ze altijd met iemand anders erbij stappen zet.

Aandacht voor angst loont!

Wil je meer handvatten en tips?

Schrijf je in voor onze eerstvolgende gratis online proeverij op woensdag 19 mei van 20-21 uur

Dit kan via https://onbegrepengedrag.nl/onbegrepen-gedrag-online-proeverij/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *